YOGATEKET

+4560649642

Ejbyvej 62, 4070 Kr. Hyllinge

©2019 by yogateket.dk

  • Karen Deleuran

6 gode yin yoga stillinger mod uro og stress

Mærker du stress i kroppen? Tankerne der myldrer, vejrtrækningen der er hurtig og overfladisk, nakkespændinger, indre uro og besvær med at sove? Det er blot nogle af tegnene på, at din krop måske er stresset.


Her får du en guide til 6 gode yin yogastillinger, der virker beroligende på krop og sind. De sænker blodtryk og puls, og påvirker dit hormonsystem til at nedsætte niveauet af stresshormoner i kroppen.


Husk på at stress er en individuel tilstand, og at der kan være mange måder at behandle stress på. Døjer du med stress eller andre sygdomme, og er du i tvivl om, om disse yogastillinger er noget for dig, så tal altid med din læge først, inden du går i gang med det følgende program.


1. Støttet bagoverbøjning – 3-5 min.

Denne stillinger hjælper til at afspænde hofter, rygsøjle, brystkasse og skuldre. Modvirker og løsner op for de spændinger der sætter sig i kroppen, når vi er stressede, bekymrede eller kede af det. Åbner sindet for at mærke det positive og lethed i kroppen.


Sådan gør du: Læg dig på ryggen med en bunke faste tæpper eller en yogapølle i ryggen. Pas på du ikke får ondt i lænden. Brug puder eller tæpper til at støtte hoved og den øverste del af ryggen, det letter presset på lænden.

Lad fodsålerne mødes og lad knæene falde ud til hver sin side. Du kan lægge nogle store puder eller tæpper under lår og knæ, hvis du synes det strammer/gør ondt i lysken.2. Liggende twist på maven – 3-5 min.

Denne stillinger virker beroligende og regenererende på nervesystemet. Løsner spændinger omkring rygsøjlen.


Sådan gør du: Læg et tæppe på gulvet, så du isolerer imod evt. kulde fra gulvet. Fold så endnu et tæppe sammen, så det bliver til en stor rektangel, og læg det oven på det første tæppe. Sæt dig nu med siden til, og placer benene i en ”havfruestilling”. Drej overkroppen, så du kan lægge dig ned på tæppet med brystkassen. Læg også hovedet på tæppet. Pas på nakken, læg hovedet så det ikke gør ondt i nakken. Du skal kunne slappe helt af her. Brug evt. puder/tæpper til at støtte kroppen mere hvis du har behov for det.3. Liggende på maven med tæppe under maven – 5-7 min.

Denne øvelse giver ro i kroppen og øger opmærksomheden på, at få vejrtrækningen ned i maven. Modvirker stress og sænker blodtryk, puls og niveauet af stresshormoner i kroppen.


Sådan gør du: Rul eller fold et tæppe sammen til en lang pølse. Læg dig på pølsen med maven sådan, at den lander omkring navlen. Læg hænderne under panden, så panden kan hvile. Læg evt. nogle puder/tæpper/yogapølle under vristen på fødderne, så du kan slappe helt af i benene.

Lig sådan og lad fokus være på at mærke vejrtrækningen i maven. Langsomme og rolige vejtrækninger – både ind og ud.4. Liggende bryståbner – 3-5 min.

Denne stillinger åbner brystet og letter vejtrækningen. Afspænder brystmuskulaturen og musklerne omkring skuldre og øvre ryg.


Sådan gør du: Fold eller rul et tæppe sammen til en pølse (som ved stilling 3) og læg dig på ryggen ovenpå pølsen. Tæppepølsen skal være placeret omring midten af ryggen, lige under spidsen af dine skulderblade. Skulderbladene skal ikke ligger på tæppepølsen.

Læg armene, så de er fri af tæppet og kan hvile behageligt.

Brug gerne tæpper/puder/yogapølle under knæ eller lår, så du kan slappe helt af i ben og lænd.
5. Barnets stilling – 3-5 min.

Denne stilling vender opmærksomheden indad og hjælper til med at mærke krop i stedet for tanker. Virker restorativ, afspændende og meget beroligende. Øger opmærksomheden på vejtrækningen og giver ro.


Sådan gør du: Sæt dig på underbenene og sæt numsen tilbage på hælene. Brug evt. et sammenfoldet tæppe imellem numse og hæle (evt. flere) hvis dine knæ er sarte eller ømme.

Brug en yogapølle/store puder eller en bunke sammenfoldede tæpper og læg overkroppen henover her. Du skal kunne hvile tungt med brystet. Find en behagelig position med hovedet. Lig sådan og hold opmærksomheden på vejrtrækningen og mærk hvordan kroppen hviler.6. Liggende med benene opad væggen – 3-10 min.

Denne stilling giver ro på kroppen og er god imod spændingshovedpine, uro i benene/kroppen, søvnbesvær og er rigtig god som restrativ stilling når du har haft mange timer i en siddende eller stående stilling på jobbet.


Sådan gør du: Læg dig først på siden i en fosterstilling og møf numsen så tæt opad væggen du kan. Først når numsen er helt tæt på væggen ruller du om på ryggen og lægger benene opad væggen.

Er haserne (bagsiden af benene) stramme, så læg et sammenfoldet tæppe indunder numsen – det afhjælper haserne.

Læg evt. noget tyngde på fødderne, hvis du har en der kan hjælpe dig med det. Det giver en dybere fornemmelse af ro og jordforbindelse at få tyngde/afgrænsning på fødderne/kroppen. Øvelsen kan sagtens laves uden denne tyngde.

Husk at have nok med tøj på, når du laver disse restorative yogaøvelser. Når kroppen slapper af falder temperaturen i kroppen, og du kommer nemt til at fryse. Det er vigtigt at holde kroppen varm, sådan at musklerne slapper af og ikke spænder mere op.


Hvor meget yoga skal du dyrke?

En lille smule yoga hver dag gør en utrolig stor forskel for dit indre miljø. Ro i tankene og ro i kroppen skaber overskud og mere velvære. Du behøver ikke lave alle stillingerne i dette program, for at få gavn af yogaen. Du kan sagtens vælge en enkelt eller to, bruge 5 min. på stillingerne og så vende tilbage til resten af din dagligdag. Det er ikke så meget mængden af yoga du dyrker, der gør forskellen, det er kontinuiteten der rykker i det lange løb. Kan du sætte bare 5 min. af hver dag til at finde lidt ro i kroppen, så er du nået et godt stykke af vejen allerede.

22 views